torsdag, april 23, 2009

Stress, pengar och sann lycka

När man missar det lilla barnet i kön bredvid vår som ler emot oss och vinkar med sin lilla hand. När vi missar blomman som står i knopp. Då är vi alldeles för stressade. Vi springer fram genom livet. Till vilken nytta? Får vi någon lön för det? Ja, förutom hög lön i form av pengar för vårat arbete. Men kan pengar ge lycka? Blir en människa som vinner en stor förmögenhet automatiskt en bättre människa, mer omtänksam? Är pengar allt?


Själv är jag en person som är emot pengajakten. För mig räcker det att tjäna lagom med pengar. Jag skulle inte bli lyckligare om jag hade massor av pengar. Min lycka går inte att köpa för pengar. Och vad skulle man ha för nytta av massa pengar om man fått offra sin hälsa för att tjäna dem? Och pengar är bara något som vi får ha medan vi lever här på jorden. Ingen rik ligger på sin dödsbädd med alla pengar omkring sig och får ta med sig dem i evigheten. Pengar har då inget värde längre.


Om jordens tillgångar fördelades jämnare skulle pengarna räcka till alla. Men så länge människor är giriga och bara vill ha mer och mer kommer det inte att bli så. Pengar förstör jättemycket här på jorden. T ex hade inte alla vapen kunnat bli verklighet utan pengar. Pengar gör vissa människor till dårar.


Tänk att inte behöva rusa genom livet ständigt på jakt efter något som ger lycka. Tänk vad underbart att redan äga den sanna lyckan. Livet ska vara en promenad, inte ett maratonlopp. Visst stöter alla på svårigheter, men då får man ta sig tid att vila och tänka igenom situationen. Man kan inte rusa huvudstupa framåt och fortsätta i samma takt. Kanske ska vi människor ta svårigheter som en varningsklocka. Ett tecken på att det nog är dags att söka upp ett lugnt ställe där vi kan sitta och reflektera.


Önskar du att bli verkligt rik? Det är du redan, om du lever med Gud och nöjer dig med vad du har.

1 Tim 6:6


Grips inte av kärlek till pengar! Var nöjda med vad ni har! För Gud har sagt: "Jag kommer aldrig att överge dig eller svika dig."

Heb 13:5


Inga kommentarer: